Djelovanje SAD-a je ključno u odgovoru na „pitanje stoljeća“

Ujutro 10. rujna, po pekinškom vremenu, kineski je predsjednik Xi Jinping po dogovoru telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Joem Bidenom. Održali su iskrenu, dubinsku i široku stratešku komunikaciju i razmijenili mišljenje o kinesko-američkim odnosima i pitanjima koja brinu obje strane.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Riječ je o još jednom telefonskom razgovoru nakon onoga na doček Kineske nove godine prije 7 mjeseci. „Hoćemo li dobro obavljati kinesko-američke odnose? Nije to pitanje koje nudi alternative Da ili Ne, nego je obavezno pitanje na koje treba odgovoriti ‘kako ćemo dobro obavljati’.“ Xi je u razgovoru jasno izrazio svoj stav. Kao najveća zemlja u razvoju u svijetu i najveća razvijena zemlja u svijetu, „mogu li Kina i SAD dobro rješavati međusobne odnose“ jest „pitanje stoljeća“ na koje ove dvije zemlje moraju kvalitetno postaviti vlastiti odgovor.

U ovom trenutku, razlog zašto su kinesko-američki odnosi pali u nezabilježenu nevolju, jest da su SAD u velikom razmjeru pogrešno zaključivale o Kini i na nju gledaju kao na izmišljenog protivnika. Pritom,neprestano krše krajnju liniju Kine, i rade opsadu i udarce nad Kinom širom svijeta. Da bi se kinesko-američki odnosi mogli oporaviti, američka strana treba prvo ispraviti pogrešnu politiku prema Kini, i zaustaviti praksu da na Kinu gleda kao na prijetnju i protivnika. SAD treba prestati škoditi suverenitetu, sigurnosti i razvojnim interesima Kine.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Međunarodna zajednica je primijetila da je tijekom novog razgovora Biden „dao signal za razgovor i suradnju“. Na primjer, on je napomenuo da su američko-kineski odnosi najvažniji bilateralni odnosi u svijetu, ističući da nema opravdanja da se dvije zemlje spore radi konkurencije itd..

Povijest i činjenice su više puta dokazale da, kada surađuju Kina i SAD, korist od toga ne pokriva samo te dvije zemlje, već i čitav svijet, dok onda kada se te dvije zemlje konfrontiraju, pate obje zemlje, ali i cijeli svijet. Tiče se to i kineske strane- Bez obzira na to što su kinesko-američki odnosi u teškoj situaciji, Kina, ipak, u duhu odgovornosti i konstruktivnosti, drži potrebnim razmjenu i komunikaciju s američkim stranom u pitanjima gospodarstva, trgovine, diplomacije i drugih tema.

Tijekom razgovora, predsjednici obiju zemalja su izrazili spremnost za suradnju, i to je dobra vijest koju očekuje i međunarodna zajednica. Dr. Henry Alfred Kissinger je istaknuo da su današnji američko-kineski odnosi „čak ključniji nego oni u 1971“, očekujući da će obje strane, s dugoročnim vizijom, nadvladati nesuglasnost i koncentrirati se na suradnju. Dok Lee Hsien Loong, premijer Singapura, smatra da američka strana treba promijeniti stav da gleda Kinu kao izazov, čak i prijetnju, već treba nastojati naći sličnost između svije strane.

Treba istaknuti da kinesko-američka suradnja čini važan dio generalnih odnosa dviju zemalja. Američka strana ne može s jedne strane suzbijati i udarati Kinu, a s druge strane očekivati bezuvjetnu suradnju od kineske strane. Ako američka strana srdačno krene surađivati s Kinom, treba pokazati stratešku viziju i praktične korake, u duhu najnovijeg telefonskog razgovora dva predsjednika, i kvalitetno odgovoriti na „pitanje stoljeća“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.