Do 6 ujutro popisalo se već 2500 osoba iz svih županija

Počela je prva faza popisa stanovništva. Oko milijun i 400 tisuća građana, koliko ih se do sada prijavilo u sustav e-Građani, moći će se sami popisati elektroničkim putem. Za to će imati dva tjedna, odnosno do 26. rujna. Od 27. rujna do 17. listopada na teren izlaze popisivači. U Državnom zavodu za statistiku bili bi zadovoljni kada bi mogućnost elektroničkog popisivanja iskoristilo barem 30 posto registriranih u sustavu e-Građani.

U upitniku 60-ak pitanja, svi popisni podaci su službena tajna

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva. Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. To znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan. Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja – kada će ju predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti. Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva. Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku. Državni zavod za statistiku poduzet će u provedbi popisa mjere za uspješnu provedbu preporuka Stožera civilne zaštite, s obzirom na epidemiju koronavirusa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.