SAD – manijak za ratom treba prihvatiti istragu o namjeri ratovanja

Trinaestog i četrnaestog rujna po lokalnom vremenu je Antony Blinken, američki državni tajnik, dva dana zaredom saslušan o povlačenju američke vojske iz Afganistana. Američki mediji ranije su Blinkenu pripisali krivicu kolapsa američke vojske u povlačenju iz Afganistana, a očekuje se da će ovo biti najžešće saslušanje za njega ikada.

Kao zemlja s povijesti od tek 240 godina, SAD su pokrenule ili sudjelovale u više od 200 ratova. Samo poslije završetka Drugog svjetskog rata u 1945. pa sve do 2001., u 248 oružanih sporova na 153 adrese u svijetu, njih čak 20, odnosno 81% – pokrenule su SAD. Bez sumnje, SAD su najveći manijak za ratovanjem u svijetu. Tijekom razdoblja dugog više od 2 stoljeća, ratovanje i oružane snage upisali su se u DNK ove zemlje.

Proteklih 20 godina, SAD su širile ratne plamene širom svijeta s opravdanjem „antiterorizma“, a američki trgovci oružjem su istodobno dobro zaradili. Zaklada za strategiju i kulturu iz Rusije(Strategic Culture Foundation) je u kolovozu na svom portalu objavila članak „Ulagači u američke tvornice oružjem jedini su jasni pobjednici afganistanskog rata“ u kojem je prikazano kako su profitirali američki trgovci oružjem u ratu u Afganistanu.

Očito je da su SAD, zemlja koja je ratovala sve do danas, manijak za ratovanjem i snagom oružja, čime zarađuje i ogroman dohodak. Vojnim akcijama SAD skoro pokrivaju cijeli svijet, omogućujući šokantne vojne troškove te zemlje. Prema podacima iz 2020., američki vojni trošak je iznosio 778 milijardi dolara, odnosno čak 39% od ukupnog vojnog troška svih zemalja.

Istovremeno, SAD pokušavaju i promijeniti druge zemlje svojem voljom, i prisilno rade „transplant demokracije“ čime su učinile teške katastrofe drugim građanima u svijetu. Prema istraživanju Sveučilišta Brown, proteklih 20 godina su SAD pokrenule ratove ili vojne akcije u 85 zemalja u kojima je poginulo 929 tisuća ljudi, dok je najmanje 38 milijuna ljudi ostalo bez kuće. Pitamo se kuda su pošli obećana demokracija i ljudska prava od strane SAD-a?

„Imajući u vidu scene koje sam vidio širom svijeta, vrlo sam zabrinut širenjem terorizma“, zaključio je nedavno glavni tajnik UN-a Antonio Guterres o neuspjehu SAD-a u 20-godišnjem tzv. ratu protiv antiterorizma. Kako su ratovi oblikovali SAD, i kako su SAD povrijedile svijet ratovima, bolje da poslušamo od gospodina Blinkena u saslušanju sljedeća dva dana. A i vrijeme je da svijet uradi istragu za namjerom SAD-a da budu manijak za ratovanjem.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.