Kineski veleposlanik pozvao SAD da “ulože ozbiljne napore” u poboljšanje bilateralnih odnosa

Kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang je u ponedjeljak pozvao Washington da “uloži ozbiljne napore” u poboljšanje bilateralnih odnosa, naglašavajući ulogu gospodarske i trgovinske suradnje kao “balasta i vijka” odnosa Kine i SAD-a.

“Ako usporedimo kinesko-američke odnose s divovskim brodom, tada su gospodarska i trgovinska suradnja njegov balast i vijak. Kada brod plovi protiv jakih vjetrova i velikih valova, moramo dodati više snage balastu i vijku”, rekao je Qin tijekom virtualnog sastanka s članovima uprave Američko-kineskog poslovnog vijeća, na kojem su sudjelovali izvršni direktori nekih od najvećih američkih korporacija.

“Ono što mogu ponuditi je izvjesnost s kineske strane. Kinesko gospodarstvo je obećavajuće, tržišni potencijal mu je ogroman, a vrata prema svijetu će se samo šire otvoriti”, rekao je Qin, dodajući kako će Kina nastaviti željeti dobrodošlicu američkim tvrtkama na kineskom tržištu.

Qin je napomenuo kako Kina iskreno provodi prvu fazu trgovinskog sporazuma unatoč pandemiji, dok SAD nastavljaju uvoditi sankcije i ograničenja Kini, uključujući stavljanje više od 900 kineskih entiteta na različite popise ograničenja.

“Nadam se da će se SAD sastati s Kinom na pola puta, slijediti načela uzajamnog poštivanja, jednakosti i obostrane koristi te uložiti ozbiljne napore u poboljšanje odnosa Kine i SAD-a”, rekao je kineski veleposlanik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.