Sporazum između Australije, SAD-a i Velike Britanije nailazi na reakciju Europe usred zabrinutosti zbog širenja nuklearnog oružja

Odluka Australije da raskine ugovor o podmornicama vrijedan više milijardi dolara s Francuskom potpisan 2016. godine i obrati se Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji radi zamjene na nuklearni pogon izazvala je negodovanje europskog kontinenta.

Sjedinjene Američke Države, Britanija i Australija najavile su u srijedu novo sigurnosno partnerstvo, nazvano “AUKUS” (Australija-UK-SAD), prema kojem je prva inicijativa isporuka dviju zemalja podmorničkih flota na nuklearni pogon Australiji.

Francuska je odlučila opozvati svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji na konzultacije u petak.

“S Australijom smo uspostavili odnos povjerenja. To povjerenje je iznevjereno”, rekao je u četvrtak francuski ministar Europe i vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, nazvavši trilateralni sporazum “ubodom u leđa”.

Trilateralni potez mogao bi dovesti do novih raskola među transatlantskim saveznicima, dok je međunarodna zajednica izrazila zabrinutost zbog širenja nuklearne energije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.