„Kineska inicijativa“ pokazuje jasni pravac za rješavanje afganistanskog pitanja, i to u ključnim trenutcima

„Trebamo pomoći na provođenju osnovnog principa „Afganistanci upravljaju Afganistanom“, i to pod preduvjetima poštovanja nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje. Narod Afganistana treba sam kontrolirati sudbinu svoje zemlje“, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping povodom afganistanskog pitanja na Summitu lidera Šangajske organizacije za suradnju i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, održanom 17. ovog mjeseca.

Trenutačno se afganistanska situacija iz temelja promijenila, i zemlja se nalazi u ključnim trenutcima od kaosa do umješnog upravljanja. Kao bliski susjedi Afganistana, zemlje članice Šangajske organizacije za suradnju i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti trebaju pokazati odgovornost u duhu „zajednica koje dijele sudbinu“ i „zajednica koje dijele sigurnost“ sa strateškog vida, te zajedničkim naporima trebaju zaštititi mir i stabilnost koji su vrjedniji od zlata.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na Summitu prvi put iznio kinesku inicijativu o ovom pitanju i podnio je tri prijedloga: što skorije unapređenje i stabilni prijelaz vlasti u Afganistanu, sprovođenje dijaloga s Afganistanom i pružanje pomoći afganistanskom narodu kako bi savladali aktualne teškoće. Ovi prijedlozi odgovaraju na zahtjev i brigu međunarodne zajednice i afganistanskog naroda i pokazuju praktičnosti, predvidljivosti i sveobuhvatnost.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Prvo, što skorije unapređenje i stabilni prijelaz vlasti u Afganistanu je najhitniji problem tijekom političkog rješavanja situacije. Prema riječima predsjednika Xija, „o poslovima jedne zemlje treba odlučivati sam njen narod“. Zemlje članice Šangajske organizacije za suradnju i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti trebaju igrati na svoje prednosti kako bi se inzistiralo na političkom rješavanju afganistanskog pitanje. To je rješavanje i s unutrašnje i vanjske razine.

Drugo, sprovođenje dijaloga s Afganistanom je obvezna mjera kako bi se ovu zemlju vodilo na povratak međunarodnoj zajednici. Kao važna zemlja u ovoj regiji, Afganistan ne treba biti izoliran. Kina zahtjeva da razne strane poduzmu otvorene, nježne i postojane politike prema toj zemlji jer će to duboko utjecati na stabilnost i mir te zemlje, ali i cijele te regije.

Treće, razne strane trebaju preuzeti odgovornost kako bi afganistanskom narodu pomogli da prebrode sadašnje teškoće. Kina je odlučila da će im pružati tri milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 te i hranu i materijal za život tijekom zime čija vrijednost iznosi 200 milijuna juana. Pored toga, Kina je voljna pomoći im oko izgradnje projekata koji će poboljšati uvjete života lokalnog stanovništva.

Afganistan, zemlja koja je godinama trpjela ratove, trenutačno se nalazi na raskrsnici povijesti i sudbine. Unapređenje stabilnosti i uspostavljanje mira u toj zemlji odgovara i interesima afganistanskog naroda i ovog područja. Kao susjedna zemlja Afganistanu, Kina će uložiti zajedničke napore Šangajske organizacije za suradnju i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti i pomoći afganistanskom narodu da krene ka prosperitetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.