Čelnici EU-e održavaju stratešku raspravu o ulozi unije na međunarodnoj pozornici

Čelnici Europske unije (EU-e) su u utorak održali stratešku raspravu o ulozi unije na međunarodnoj sceni, s pozadinom nedavnih događaja u Afganistanu, sigurnosnog partnerstva AUKUS i evolucije odnosa EU-e s Kinom.

Skup, neformalna radna večera Europskog vijeća u slovenskom gradu Kranju, je održan uoči samita EU-e i zemalja zapadnog Balkana.

“Potpuno smo predani multilateralnom pristupu i uvjereni smo kako su nam potrebni jaki partneri i saveznici”, rekao je novinarima nakon dolaska na sastanak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Odnosi sa strateškim partnerima, uključujući naše transatlantske partnere i silama u usponu moraju biti ključna komponenta snažne vanjske politike”, rekao je Michel uoči neformalnog sastanka i samita u pozivnom pismu članovima Europskog vijeća.

Čelnici EU-e će se u srijedu sastati sa predstavnicima šest zemalja partnerica sa zapadnog Balkana koje se nadaju pridruživanju bloku, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.