Geng Shuang: Sustavi kontrole naoružanja i razoružanja su na raskršću

Sedamdeset i šesti saziv Odbora za razoružanje i međunarodnu sigurnost Opće skupštine UN-a je 5. listopada održao glavnu raspravu. Govor je održao Geng Shuang, čelnik kineske delegacije.

Geng Shuang je u govoru rekao kako je sadašnje stoljeće promjena isprepleteno s epidemijom stoljeća te se međunarodna sigurnosna situacija duboko razvija, globalna strateška ravnoteža i stabilnost se suočavaju s izazovima, multilateralni sustav kontrole naoružanja i razoružanja je na raskrižju, a međunarodna zajednica se suočava s važnim izborom kamo krenuti.

Geng Shuang je istaknuo kako su međunarodna kontrola naoružanja i razoružanje povezani sa svjetskim mirom i stabilnošću. Bolno iskustvo Drugog svjetskog rata je potaknulo stvaranje multilateralnog sustava kontrole naoružanja i razoružanja s Ujedinjenim narodima u srži. Više od 70 godina ovaj sustav pruža pozitivan doprinos uklanjanju prijetnje strateškog naoružanja, promicanju globalne strateške stabilnosti i održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

U govoru je Geng Shuang govorio o američkom nuklearnom arsenalu, promicanju izgradnje globalnog proturaketnog sustava, raspoređivanju raketa srednjeg dometa na kopnu u azijsko-pacifičkoj regiji i Europi, razvoju nuklearne podmorničke suradnje s Velikom Britanijom i Australijom, odgađanju uništavanja kemijskog oružja, isključivom protivljenju pregovorima o protokolu verifikacije biološkog oružja i dugoročnom bojkotu stranih zemalja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.