Von der Leyen pokušava uvjeriti šest balkanskih zemalja koje se nadaju članstvu u pridruživanje EU-i

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u srijedu pokušala uvjeriti šest balkanskih zemlja koje se nadaju članstvu u Europskoj uniji da su obitelj koja će se jednog dana pridružiti uniji, nakon hladnijih komentara iz država članica koje strahuju od domaće reakcije zbog migracija.

Nakon nekoliko tjedana vijećanja su se čelnici EU-e složili oko deklaracije sa samita u kojoj su ponovili 18 godina staro obećanje o budućem članstvu Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, ako ispune kriterije.

No, budući da je “proces proširenja” blokiran raznim sporovima u Bruxellesu i u regiji, mnogi na Balkanu smatraju kako je deklaracija EU-e prazna izjava, a Von der Leyen ih je pokušala razuvjeriti.

“Poruka je da Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Želimo ih u Europskoj uniji. Mi smo jedna europska obitelj”, rekla je novinarima nakon što je doputovala u Sloveniju na samit s balkanskim čelnicima.

“Dijelimo istu povijest. Dijelimo iste vrijednosti i duboko sam uvjerena da dijelimo i istu sudbinu”, rekla je, nedugo nakon što se prošlog tjedna vratila s turneje tom regijom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.