Kina uložila službeni prosvjed Australiji zbog komentara o Tajvanu

Kina je Australiji uložila službeni prosvjed zbog neprimjerenih komentara bivšeg australskog premijera Tonyja Abbotta o kineskoj regiji Tajvan, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Zhao je naglasio kako je predanost načelu jedne Kine široko priznata norma međunarodnih odnosa, kao i temelj i politička osnova prijateljskih veza s Kinom.

Foto: VCG

Foto: VCG

Osudio je nedavne Abbottove postupke kao ozbiljno kršenje načela jedne Kine, rekavši kako je time poslao “ozbiljno pogrešan signal”. Kina se tome čvrsto protivi, rekao je Zhao.

Zhao je također istaknuo kako su primjedbe nekih australskih političara krajnje apsurdne. Prema glasnogovorniku, takvim potezima djeluju na temelju vlastitih političkih interesa kako bi iskrivljivali činjenice, poticali sukob, propagirali teoriju kineske prijetnje i grubo se uplitali u kineske unutarnje poslove.

“Njihovo blaćenje Kine je krajnje nemoralno, neodgovorno i nepopularno”, rekao je Zhao, pozivajući australske političare da odbace hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude, poštuju istinu, prestanu upućivati neodgovorne primjedbe i racionalno se odnose prema razvoju Kine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.