Xi Jinping sudjelovao na Summit čelnika 15. sastanak Konferencije stranaka Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti (COP15)

Kineski predsjednik Xi Jinping je 12. listopada poslijepodne se preko video veze obratio na Summitu čelnika 15. sastanak Konferencije stranaka Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti (COP15).

Kako je istaknuo, „sve biće žive od harmonije okoliša, raste se kada dobije da njeguju.“ Biološka raznolikost je omogućila vitalnost Zemlje, također je temelj za opstanak i razvoj čovječanstva. Zaštita biološke raznolikosti je u koristi čuvanja Zemlje kao zajedničkog doma, i održiv razvoja čovječanstva.

Xi je u obraćanju naveo, trenutno se nalazimo u eri puna izazova ali i nada. Samo da ne zaustavimo korak onda imamo razlog za očekivanje o budućnosti. Radi zajedničke budućnosti, svi narodi trebaju unaprijed rame uz rame prema novom putovanju za visokokvalitetni razvoj čovječanstva. Prvo da razvojem biološke civilizacije koordinira odnose između čovječanstva i prirode. Drugo da zelenim transformacijom unaprijedi održiv razvoj svijeta. Treće da promiče društvenu ravnopravnost i pravdi radi blagostanja građana. Četvrto da na temelju međunarodnih zakona zaštiti međunarodni sustav upravljanja koji je ravnopravan i racionalan.

Kako je najavio da je Kina učinkovito gradila svoju biološku civilizaciju. Od nedavnog putovanja divljih slonova iz Yunnana prema sjeveru pa natrag, ljudi su vidjeli plodove zaštite divljih životinja u Kini. Kina će nastaviti unaprijediti biološku civilizaciju, odlučno u duhu inovacije, koordinacije, zelenog razvoja, otvorenosti i zajedničkog dijeljenja, graditi još ljepšu zemlju.

Radi ojačanja zaštite biološke raznolikosti, Kina upravo ubrzava zaštitni sustav prirodnih područja s nacionalnim parkovima kao glavnim djelovima, pa postepeno u tom sustavu uključuje područja s najvažnijim biološkim sustavom, najspecifičnijim prirodnim ljepotama, esencijama prirodnih baština i najbogatijim biološkim raznolikosti. Kina službeno uspostavlja prvi niz nacionalnih parkova na Izvoru tri rijeke(Jangce rijeke, Žute rijeke i Lancang rijeke), za velike pande, tigre i leoparde sa sjeveroistoka Kine, u tropskim prašumama na otoku Hainana, na Planini Wuyi itd., s ukupnim površinom 230 tisuća kvadratnih kilometara, i pokriva skoro 30% svih vrsta divljih životinja i biljka od prioritetne zaštite države. Istovremeno će pokrenuti gradnju Nacionalnih botaničkih vrtova u Pekingu i Guangzhouu, istaknuo je kineski predsjednik.

Radi ispunjenja ciljeva za najveće otpuštanje ugljičnog dioksida i ugljičnu neutralnost, Kina će postupno objaviti niz mjera za razne djelatnosti, oblikujući politički sustav u tom pitanju. Kina će nastaviti prilagođivanje strukture djelatnosti i energetike, velikim nastojanjem razvijati obnovljivu energetiku, i da u područjima pustinje i gobija programirati i graditi baze solarne energetike, otkrio je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.