Zašto je dobro uzimati kolagen?

Osigurajte vašoj koži brzu obnovu, zaustavite vrijeme i zaustavite stres.

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka kolagena nekoliko mjeseci može zaista poboljšati elastičnost kože (tj. bore i hrapavost), kao i znakove starenja. Drugi su pak pokazali da konzumiranje kolagena može povećati gustoću kostiju oslabljenu s godinama, kao i poboljšati bolove u zglobovima, leđima i koljenima.

Naime, kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu pa ga to čini jednom od glavnih komponenti vezivnog tkiva koja čini nekoliko dijelova tijela, uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće. Postoji mnogo funkcija kolagena i sve su vrlo važne, uključujući jačanje kostiju i pružanje strukture koži. Posljednjih godina dodaci kolagena postali su popularni, a većina je hidrolizirana što znači da se kolagen razgradio i to nam olakšava apsorpciju.

Kolagen može pomoći i u elastičnosti i hidrataciji kože. Nekoliko je studija čak pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu usporiti starenje kože i smanjiti bore i suhoću. Učinci dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se zapravo njihovoj sposobnosti da stimuliraju ljudsko tijelo da samostalno proizvodi kolagen.

Još jedan benefit uzimanja dodatka kolagena je i sprječavanje razgradnje koštane mase. Drugim riječima, ojačavaju kosti i koštanu srž i smanjuju mogućnost razvoja osteoporoze. Važan je i za očuvanje hrskavice između zglobova. Kolagen pomaže u održavanju vaše hrskavice koja je tkivo nalik gumi i štiti naše zglobove. Naime, smanjenje kolagena s godinama povećava rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa. Neka su istraživanja tako pokazala da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa, ali i općenito smanjiti bol u zglobovima.

Osim svega navedenoga, istraživači su primijetili da uzimanje suplemenata kolagena može pomoći u smanjenju rizika pojave srčanih oboljenja. Naime, kolagen daje strukturu našim arterijama, a to su krvne žile koje prenose krv iz srca u ostatak tijela. Uz nedostatak kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke, a ovo može dovesti do pojave ateroskleroze, bolesti koju karakterizira sužavanje arterija. Asteoskleroza ima potencijal dovesti do srčanog i moždanog udara.

Danas se na tržištu može pronaći vrlo velika zbirka kolagenskih suplemenata i teško je izabrati onaj pravi. Ipak, najsigurnije je odlučiti se za nekog sigurnog dobavljača. Naime, moderna medicinska online trgovina Crosst.hr, odlučila se podržati prodaju kolagena te je među mnogima na tržištu odabrala Yasenku, Medex i Natural Wealth. Svaki proizvođač ima zasebne karakteristike pa vam to omogućuje da odaberete za sebe baš onaj koji bi vama najbolje odgovarao. To vam neće biti nikakav problem zato što ispod svakog proizvoda možete pronaći detaljne specifikacije o proizvodu kao i upute o upotrebi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.