Kineski ministar vanjskih poslova pozvao G20 na doprinos afganistanskom miru i stabilnosti

Posebni predstavnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga Wang Yi je u utorak rekao da bi G20 trebao u potpunosti iskoristiti svoje prednosti kako bi pridonio miru, stabilnosti, prosperitetu i razvoju Afganistana i regije.

Wang, također kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova, je navedeno rekao putem video veze na izvanrednom samitu čelnika G20 o afganistanskom pitanju.

Iskustvo i lekcije iz Afganistana u posljednja dva desetljeća su pokazali da je ispravan način za sporazumijevanje među državama poštivanje neovisnih izbora razvojnih puteva te međusobna uključenost i uzajamno učenje među različitim civilizacijama.

Pozivajući sve strane da pomognu Afganistanu u suočavanju s humanitarnom krizom je Wang rekao da Kina ubrzava pružanje hitne pomoći Afganistanu u vrijednosti od 200 milijuna juana (31 milijun američkih dolara) u hrani, zimskim materijalima, cjepivima i lijekovima. Prva pošiljka pomoći je isporučena u Afganistan.

Afganistan se treba držati podalje od terorizma, rekao je Wang, pozivajući na uspostavu konsenzusa i ulaganje zajedničkih nastojanja u različite mehanizme povezane s Afganistanom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.