MMF snizio globalnu prognozu za 2021. na 5,9%

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u utorak prognozirao da će globalno gospodarstvo u 2021. porasti za 5,9%, što je za 0,1 postotni bod manje od prognoze iz srpnja, navedeno je u najnovijim Svjetskim gospodarskim izgledima.

“Globalni oporavak se nastavlja, ali je zamah oslabio, usporen pandemijom”, rekla je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath na virtualnoj tiskovnoj konferenciji tijekom godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Zabilježeni globalni broj smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 je, potaknut visoko prenosivim delta sojem, narastao na gotovo 5 milijuna, a zdravstveni rizici su veliki te “koče potpuni povratak u normalu”, napomenula je Gopinath.

“Izbijanja pandemije u kritičnim karikama globalnih opskrbnih lanaca su rezultirala duljim prekidima opskrbe od očekivanih, što je potaknulo inflaciju u mnogim zemljama”, dodala je.

Ističući kako “opasno odstupanje” u ekonomskim izgledima među zemljama i dalje predstavlja veliku zabrinutost je Gopinath rekla kako su ta odstupanja posljedica “velike podjele u procijepljenosti” i velikih razlika u mjerama podrške.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.