Kineski predsjednik Xi Jinping održao video sastanak s njemačkom kancelarkom Merkel

Kineski predsjednik Xi Jinping se u srijedu putem video veze sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U prijateljskom ozračju su pregledali razvoj kinesko-njemačkih i kinesko-europskih odnosa posljednjih godina te održali dubinsku razmjenu mišljenja o relevantnim pitanjima.

Hvaleći Merkelin doprinos promicanju odnosa Kine i Njemačke te Kine i EU-e tijekom njezina mandata, Xi je rekao kako je “za sklapanje poznanstava najvrjednije uzajamno razumijevanje, a da bi ljudi stekli međusobno razumijevanje, ključno je uzajamno znati što nam je na umu.”

“Ova izreka nije samo dobra ilustracija naše dubinske razmjene tijekom godina, već također odražava važno iskustvo u održavanju nesmetanog i zdravog razvoja kinesko-njemačkih odnosa u posljednjih 16 godina”, dodao je Xi.

Budući da kineski narod pridaje iznimnu važnost prijateljstvu, rekao je Xi, Kina neće zaboraviti stare prijatelje i uvijek će imati otvorena vrata za Merkel te je izrazio nadu da će Merkel nastaviti podržavati razvoj odnosa Njemačke i EU-e s Kinom.

Sa svoje strane je Merkel rekla kako se sjeća svih razmjena koje je sa Xijem održala u proteklih više od 10 godina te kako su proveli iskrene i detaljne rasprave o pitanjima od zajedničkog interesa, koje su poboljšale međusobno razumijevanje i unaprijedile zdrav razvoj odnosa Njemačke i Kine i suradnje EU-e i Kine.

“Vjerujem kako odnosi EU-e i Kine mogu nadići različita složena pitanja i nastaviti se razvijati”, rekla je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.