Muzej Slavonije: Cvjetovi koji vječno cvatu

U osječkom Muzeju Slavonije svečano je otvorena gostujuća izložba Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius u Pečuhu koja donosi izbor iz ostavštine sestara Tereze i Julie Zsolnay. U sklopu ove etnografske kolekcije izloženi su neki najstarijih predmeta iz zbirke slavne pečuške obitelji.

Cvjetovi koji vječno cvatu – izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay naziv je gostujuće izložbe pečuškog Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, o etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, o vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti i o jednoj iznimnoj cjelini predmeta: Kapice – najstariji predmeti iz zbirke Zsolnay.

Naslov “Cvjetovi koji vječno cvatu” simbolizira trajnu vrijednost narodne umjetnosti. Fokus izložbe usmjeren je na tekstilne i vezane, večinom cvjetne motive koji ukrašavaju kapice kakve su žene nekada davno nosile na svojim glavama kao izričaj ženstvenosti. Same sestre Zsolnay, Tereza i Júlia, iza sebe su ostavile značajnu povijesnu baštinu jer su tijekom svog života prikupljale i preslikavale ove kapice, većinom zbog njihove estetske vrijednosti. Zahvaljujući tome, u njihovoj se zbirci nalazi oko 10.000 predmeta, koji vjerno prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara, ali i bogatstvo narodnog stvaralaštva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.