Neprekidno raste obim izvoza i uvoza, dobra tendencija kineske vanjske trgovine se ne mijenja

Prema najnovijim objavljenim statistikama Kineske carine od 13. listopada, vrijednost izvoza i uvoza Kine u prvom tromjesečju iznosila je 28.33 bilijuna juana, s rastom od 22.7% s obzirom na isti period lani. Kineski izvoz i uvoz su održavali brzi rast i to pokazuje da kineska vanjska trgovina posjeduje snažnu žilavost, a dobra tendencija se ne mijenja.

U prvih osam mjeseci ove godine glavni su pokazatelji nacionalne ekonomije održavali rast. Stabilna i snažna unutrašnja proizvodnja i potražnja potrošača su održavali rast vanjske trgovine. Dugoročna dobra tendencija kineske privrede se ne mijenja, što je međunarodnom tržištu donijelo pozitivna predviđanja i uvjerenja te je korisno za obnovu trgovinskog izvoza i uvoza.

Uz zadovoljavajuće brojke statistike, efikasne politike su neophodne. Kineska vlada je u ovoj godini sprovela niz politika za stabilnost vanjske trgovine, uključujući i ubrzanje razvoja novih tipova i modela vanjske trgovine, produbljivanje reformi za lakše i ugodnije trgovanje preko granice, poboljšavanje atmosfera u lukama, unapređenje investicija u slobodnim trgovinskim zonama i slično. Trenutačno se postepeno vidi korist od tih politika.

Pored toga, poboljšavanje vanjske atmosfere je također kineskoj vanjskoj trgovini donijelo koristi. Nedavno se obnovila globalna privreda i trgovina a i vanjska potražnja se povećava. Međunarodni monetarni fond je predviđao da će rast globalnog gospodarstva iznositi 5.9% u 2021, a STO je predviđao da će obim trgovine robama u svijetu porasti za 10.8%. U ovakvoj situaciji je kineski izvoz prema SAD-u, EU i Africi u prvim tromjesečju porastao za više od 20%, a u Latinskoj Americi za više od 40%.

Kao najveća zemlja robne trgovine na svijetu, važnost stabilne obnove kineske vanjske trgovine prema globalnim lancima industrije i opskrbe se jasno vidi. Kineska vanjska trgovina je ove godine vodila u svijetu, a podiže se i njen udio na međunarodnom tržištu. U prvoj polovini ove godine je kineski izvoz i uvoz, izvoz, te uvoz odvojeno preuzeo 13.2%, 14.5% i 12% svjetskih uvoza i izvoza, s rastom od 0.8, 0.9 i 0.8 posto.

Generalno rečeno, kineska vanjska trgovina u prvom tromjesečju pokazala je brojne izvrsnosti. Ali moramo istovremeno primijetiti da je epidemija nestabilna a teško se obnavlja svjetsko gospodarstvo. Također, kineska vanjska trgovina se suočava s nestabilnim i nepotvrđenim činjenicama. Može se predviđati da je dobra tendencija kineske privrede nepromijenjena, a Kina ima uvjete za realiziranje kvalitetnog razvoja te će svjetskoj privrednoj obnovi neprekidno pokazivati snagu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.