Babić: Moramo se nametnuti Kinezima

Marko Babić, pomoćnik direktorice u Sektoru za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore (HGK) govori nam o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Kine.
Babić kaže da moramo biti svjesni da 99% kompanija u RH su mala i srednja poduzeća pa moramo računati na kapital koji bi mogao doći iz Kine – oni imaju znatnu količinu novca i vrlo su zainteresirani za investicije.
Odnose između dviju zemalja ocjenjuje prilično dobrima, no prostora za napredak ima, pogotovo u gospodarskoj komponenti, zato je važna inicijativa “Kina +16”. Dodao je da se Hrvatska može nametnuti kao pouzdan partner.

Govoreći o dosadašnjoj trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, rekao je da je razmjena na razini od milijardu i 110 milijuna dolara. Dodao je da su glavne grane, odnosno proizvodi razmjene strojevi za obradu i proizvodnju proizvoda od plastike i gume, te izvoz obrađenog drva, a što se tiče uvoza, tu prednjačimo u medicinskoj aparaturi i telekomunikacijskim aparatima.

Za primjere je naveo luku Rijeka, odnosno kontejnerski terminal za koji su Kinezi zainteresirani da preuzmu koncesiju na 50 godina, imamo i željeznicu, naši prehrambeni proizvodi imaju iznimnu kvalitetu, te turizam koji je jedna od naših najjačih grana.

Vjeruje da ćemo iskoristiti ovaj moment i sve uspjeti konkretizirati. Babić se osvrnuo na naše susjede i kako oni gledaju na ovaj dolazak kineskog gospodarstva, rekao je da je ovo situacija u kojoj bi svi mogli profitirati, posebice ako se osvrnemo na željeznicu.

Ako se kvalitetni projekti slože na ispravan način, svi mogu imati od njega profita, dodao je.

Naglasio je da kada govorimo o željeznicama i lukama, treba istaknuti kvalitetnu pripremu koju ćemo morati napraviti.

Osvrnuo se i na to kako SAD i EU gledaju na jakog gospodarskog igrača – Kinu, smatra kako je odavno jasno da je došlo do disbalansa, trgovinska razmjena je u disbalansu jer Kina ostvaruje golem suficit, a Europa i SAD su u deficitu – upravo zbog toga je došlo do nesrazmjera.

O prisutnosti europskih tvrtki u Kini rekao je da ona nije jednako otvorena za europske i američke kompanije  – na tom tragu je održan i summit u Bruxellesu gdje se intenzivno pregovaralo da se Kina otvori više prema europskim kompanijama. Govoreći o uvoznicima iz Kine, prednjači Nizozemska, Njemačka i Velika Britanija, te imamo samo tri države koje su ostvarile suficit – Njemačka, Finska i Irska.

Babić je govorio i o upravnom odboru međubankarskog udruženja NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe gdje je fokus na malom i srednjem poduzetništvu, kaže da moramo biti svjesni da 99% kompanija u RH su mala i srednja poduzeća pa moramo računati na kapital koji bi mogao doći iz Kine – oni imaju znatnu količinu novca i vrlo su zainteresirani za investicije.

Zato je za nas od primarnog značaja da se nametnemo i da isproduciramo vrlo kvalitetne projekte koji će njima biti investicijski interesantni i koji će biti obostrano korisni, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.