Xi pozvao na globalnu prometnu suradnju i zajednički razvoj

Kineski predsjednik Xi Jinping je u četvrtak pozvao na unaprjeđenje globalne transportne suradnje i promicanje zajedničkog razvoja tijekom najvećih svjetskih promjena i pandemije u posljednjem stoljeću.

Obraćajući se putem video veze iz Pekinga na svečanosti otvaranja Druge globalne konferencije o održivom prometu Ujedinjenih naroda je Xi pozvao na “pisanje novog poglavlja s povezivanjem infrastrukture, nesputanim tokovima trgovine i ulaganja te interakcijama među civilizacijama”.

Ističući kako je promet arterija gospodarstva i veza između civilizacija je Xi rekao da je promet olakšao gospodarsku integraciju i međuljudske razmjene, a svijet je pretvorio u blisko povezano globalno selo.

Istaknuo je važnost zajedničkog razvoja. Kako bi se postigao zajednički prosperitet, potrebno je uložiti napore u jačanje suradnje sjever-jug i jug-jug te povećanje podrške razvoju prometne infrastrukture u najmanje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju bez izlaza na more, napomenuo je Xi.

Pozvao je na duboku integraciju novih tehnologija poput velikih podataka, interneta, umjetne inteligencije i bloklanaca s prometnim sektorom, kao i na više napora u poticanju zelenog i niskougljičnog prijevoza.

Xi je najavio da će Kina uspostaviti Globalni centar inovacija i znanja za održivi promet, kao doprinos globalnom razvoju prometa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.