„Demokracija tijekom cijelog procesa“—–demokraciju stvarno posjeduje kineski narod

“Je li jedna zemlja demokratska? Zaključak se nalazi u tome da li narod stvarno posjeduje ovladavanje“, kineski predsjednik Xi Jinping je tako najavio na nedavno održanom sastanku Svekineskog narodnog kongresa središnje vlade. Prema riječima Xija, „demokracija tijekom cijelog procesa“ je vidljiva karakteristika kineske demokracije, to je sustav kojim osigurava ovladavanje naroda i rješava njegove praktične potražnje.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Kineska komunistička partija je od osnutka stavila realiziranje ovladavanja naroda kao svoj važni zadatak. Nakon osnivanja NR Kine je KPK preko formiranja sustava narodnog kongresa, suradnje više stranaka te i političke konzultacije osigurala da sva državna prava budu u rukama naroda. Poslije 18. plenarnog kongresa CK KPK-a je kineska vladajuća stranka produbila upoznavanje prema razvoju demokratske politike te i podnijela geslo „demokracija tijekom cijelog procesa“.

Iz praktične perspektive, sustav narodnog kongresa kao važni prijenosnik realiziranja cijelo-procesne demokracije u Kini je osigurao da vladajuća partija i vlada čuju glas naroda u svim točkama poput odlučivanja, sprovođenja i nadzora. U proteklih 60 godina, a naročito 40 godina poslije otvaranja prema svijetu je sustav narodnog kongresa pružio važnu sustavnu garanciju za Kinu kako bi ostvarila brzi privredni razvoj i dugoročnu društvenu stabilnost. Ovaj sustav odgovara kineskim situacijama i praksama, te pokazuje državne karakteristike socijalizma i osigurava ovladavanje naroda i realiziranje preporoda kineskog naroda.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Uspjeh „demokracije tijekom cijelog procesa“u Kini pokazuje svijetu što svoj narod ocjenjuje vezano uz to je li jedna zemlja demokratska, a ne vanjski pojedinci. Na međunarodnoj sceni, je li jedna zemlja demokratska ocjenjuje zajednički međunarodna zajednica. Poznati stručnjak zakonodavstva Egipta Shawki al Sayyid je rekao da je kineski veličanstvenim uspjehom pokazao da njegova demokracija tijekom cijelog procesa efikasno funkcionira i unapređuje državni razvoj.

Uspjeh „demokracije tijekom cijelog procesa“ u Kini svijetu pokazuje da postoji više vrsta demokracije. Jedinstvenim kriterijima se mjeri raznovrsna svjetska politika, i to je nedemokratsko. Zapadne zemlje su godinama monopolizirale značenje demokracije koristeći svoj prosperitet po javnom mnijenju i često su drugima odavale titulu „demokratska“ ili „autokratska“, međutim, uz ponavljanje neprekidnog kaosa u upravljanju u tim zemljama, već je slomljen mit o njihovoj demokraciji. Svaka zemlja ima pravo da izabere svoj demokratski put koji odgovara njihovim situacijama.

Demokracija nije ukras, nego treba rješavati praktične probleme naroda. Praksa pokazuje da socijalističko-demokratski politički put s kineskim karakteristikama dobro funkcionira. Kina će u budućnosti i dalje ići po ovom putu i neprekidno razvijati narodnu demokraciju u duhu realiziranja želja kineskog naroda prema ljepšim životom. Kina će i također odavati svoj um napredcima čovječanstva u politici i civilizaciji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.