Koga optužuju i što žele američki građani s 10 tisuća banana na Wall Streetu?

Zadnje vrijeme na poznatom simbolu New Yorka, Wall Streetu, pored čuvenog brončanog bika je stavljeno i 10 tisuća banana, a na suprotnoj strani je nova figura gorile. Kako su javili organizatori tog događaja, oni na takav način protestiraju protiv povećanja razlike između bogatih i siromašnih, kao i protiv hladnokrvnog kapitalizma.

Najnoviji podaci objavljeni od strane Federalne rezerve prikazuju ludu razliku između bogatih i siromašnih u SAD-u: prvo, najbogatijih 10% Amerikanaca trenutno drži 89% dionica na burzi, što je novi rekord u povijesti. Drugo, bogatstvo 1% Amerikanaca s najvišim prihodom, odnosno „super bogataša“ već je premašilo ukupno bogatstvo svih ljudi srednje klase, i to je po prvi put u povijesti računanja u SAD-u. Kako je agencija Bloomberg prokomentirala, bogatstvo se sve više koncentrira prema „vrhu piramide“, a to je najnoviji znak da se nastavlja povećavati razlika između bogatih i siromašnih.

Kako se može dogoditi da jedina super sila svijeta dopusti slobodno povećanje razlike između bogatih i siromašnih iz dana u dan, ignorirajući zahtjeve građana najnižeg sloja društva? S jedne strane, to je proizašlo iz duboko ukorijenjene strukturne neravnoteže. Thomas Piketty, francuski istraživač je istaknuo da zbog toga što je povratni kapital (ROE) puno veći nego brzina rasta proizvodnog kapaciteta, zasigurno je i sve ozbiljnija polarizacija u društvu kapitalizma. Baš kao što se najavilo u Izvješću Vijeća ljudskih prava UN-a, u bogatom društvu kao što je američko, dosljedno ekstremno siromaštvo upravo je politički izbor vladajuće ekipe. Ako postoji politička volja, SAD bi mogle otkloniti ekstremno siromaštvo.

Časopis „Fortune“ je otkrio da, iako milijuni Amerikanaca jedva žive pod pandemijom, direktori velikih američkih tvrtki ipak imaju veliki prihod. Prema statistikama, prihod CEO-a velikih tvrtki u 2020. se povećao za 16%, a običnim djelatnicima samo 1,8%. Taj veliki kontrast predstavlja velik sarkazam.

Prije 10 godina, „okupatori na Wall Streetu“ su, vičući „99% i 1%“ optužili za neravnopravnost američko društvo. 10 godina kasnije, američko društvo nije promijenilo pravila, a razlika između bogatih i siromašnih pogoršala se. Ray Dalio, osnivač zaklade Bridgewater je upozorio da je sve veća razlika bogatstva među društvenim grupama zapravo pravo „hitno stanje zemlje“.

Prije 10 godina, demonstranti na Wall Street unatoč hladnom vjetru i kiši bijesno su protestirali, a nakon 10 godina ovdje „protestira“ 10 tisuća banana. Ako američki političari nastave ignoriranje svega ovoga, dogodit će se prava kriza u SAD-u.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.