SAD nervira svijet pokazujući oružanu moć

Pojedini američki visoki dužnosnici su zadnjih dana opet senzacionalističko najavili tzv. „kinesku prijetnju“. Npr. Lloyd Austin, ministar obrane SAD-a je osudio kako Kina razvija napredne vojne sposobnosti i oružanim sustavom „pojačava intenzitet u regiji“, dok je Robert Wood, stalni predstavnik SAD-a na konferenciji o razoružanju oblatio Kinu i Rusiju da „intenziviraju utrku u naoružanju“. Supersila koja je praznovjerna u oružanu moć i pokazuje mišiće po cijelom svijetu, sada optužuje druge zemlje za zločine koje upravo ona radi. Zapravo, SAD time namjeravaju tražiti opravdanje za pojačavanje oružane snage koja podržava njihovu hegemoniju u svijetu.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Samo mjesec dana ranije, Predstavnički dom Državnog kongresa SAD-a je usvojio Zakon o autorizaciji obrane 2022., kojim će Pentagonu osigurati budžet u iznosu 770 milijardi dolara, što je 25 milijardi više nego što je inicirala Bijela kuća. U tom budžetu je 28 milijardi predviđeno za program nuklearnih oružja Odjela energetike. SAD već posjeduje najveći i najnapredniji arsenal u svijetu, a sada još dodatno investiraju ogroman iznos za nadogradnju nuklearnih oružja, i bez sumnje će američko djelovanje još više nervirati svijet.

Kao popratni korak, američka strana istovremeno je poduzela i razne nove vojne mjere, među kojima je Trostrano sigurnosno partnerstvo između SAD-a, Velike Britanije i Australije(AUKUS) privuklo najveću pozornost. Istovremeno, tri spomenute zemlje su potpisale i sporazum o dijeljenju tehnike i proizvodnji nuklearnih podmornica. Ako je sporan sporazum prisilno proveden, uništit će strateški balans u Azijsko-Pacifičkoj regiji, pa će regija biti stavljena pred višestruke opasnosti: od povratka Hladnog rata, utrke u naoružanju do širenja nuklearnih oružja.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Nešto ranije, SAD se još nisu mogle potpuno oporaviti od teških posljedica okupacije u Afganistanu, a već sada žurno uspostavljaju novi vojni savez i pokreću novu oružanu akciju. Svijet je svjestan da je u toj zemlji već oblikovano praznovjerno obožavanje oružane moći. A suštinski razlog je taj da bi zemlja mogla od rata zaraditi nezamislivo ogroman profit, pa nakon toga opet uložiti sredstva u vojne akcije koje pokrivaju skoro svih 5 kontinenata, i na takav način osigurati si vlastiti hegemonijski sustav.

Za razliku od SAD-a, nadogradnja obrane i vojske Kine isključivo je radi zaštite suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa. Nije namijenjena nijednoj drugoj zemlji, niti neće prijetiti nikome. „Nikad ne traži hegemoniju, ekspanziju i sferu utjecaja“ predstavlja jasnu značajku kineske obrane. Trošak obrane Kine generalno je u skladu sa standardom razvoja nacionalnog gospodarstva, uz umjereno i stabilno povećanje. Nedavno je Kina inicirala prijedlog o globalnom razvoju, aplicirala za pristupanje u Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP), praktičnim korakom dokazala je da je Kina uvijek graditeljica svjetskog mira, doprinositeljica globalnom razvoju i zaštitnica međunarodnog poretka.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Ispred tih činjenica je više nego jasno tko pokreće sporove i konfrontacije, prijeti miru i stabilnosti, a tko se zalaže za integraciju regije i miroljubiv razvoj. Uoči višestrukih izazova i kriza, američka strana treba odgovorno odigrati ulogu velike sile svijeta, štititi međunarodni strateški balans i stabilnost, smiriti nervozu raznih strana te realizirati zajedničku sigurnost, a ne dolijevati ulje na vatru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.