Čelnici EU-a podržavaju privremene mjere za upravljanje energetskom krizom

Čelnici država članica Europske unije (EU) odobrili su paket mjera za rješavanje neposrednih posljedica skoka cijena energije, priopćilo je u petak Europsko vijeće.

U zaključcima dvodnevnog samita EU koji je započeo u četvrtak, čelnici su pozvali na srednjoročne i dugoročne mjere koje bi doprinijele pristupačnim cijenama energije za kućanstva i tvrtke.

Komplet alata, koji je Europska komisija pokrenula prošlog tjedna, sadrži mjere za kratkoročno i dugoročno suzbijanje rastućih cijena energije.

Čelnici su pozvali države članice da “hitno na najbolji način iskoriste alate za pružanje kratkoročne pomoći najranjivijim potrošačima i da podrže europske tvrtke”, posebno one koje se bore za oporavak od pandemije COVID-19. Poručili su da bi Europska investicijska banka trebala “razmotriti kako ubrzati ulaganja u energetsku tranziciju”.

Sudionici samita razgovarali su i o pandemiji i stopama procijepljenosti diljem Europe. Istaknuli su značajan napredak postignut u borbi protiv pandemije, ali su izrazili zabrinutost da je situacija u određenim zemljama i dalje “vrlo ozbiljna”.

“U svjetlu razvoja epidemiološke situacije, Europsko vijeće pozvalo je na daljnju koordinaciju kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU-a i putovanja u EU” i potaknulo Europsku komisiju da “ubrza svoj rad u pogledu međusobnog priznavanja certifikata s trećim zemljama .”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.