Xi Jinping u razgovoru s čelnikom UN-a naglasio privrženost multilateralizmu

Na svijetu postoji samo jedan sustav, poredak i skup pravila i sve zemlje trebaju djelovati u tom okviru, a ne ići svojim putem ili pokušavati uspostaviti drugi, rekao je u ponedjeljak kineski predsjednik Xi Jinping.

Navedeno je rekao tijekom virtualnog sastanka s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, održanog povodom ovogodišnjeg obilježavanja 50. godišnjice obnove zakonitog članstva Narodne Republike Kine u Ujedinjenim narodima.

Kina je održala komemorativni sastanak ne samo kako bi pregledali izvanredno putovanje koje su Kina i Ujedinjeni narodi zajedno prešli, već i kako bi surađivali na izgradnji boljeg svijeta s nove povijesne početne točke, rekao je Xi.

Kina je spremna pojačati koordinaciju s UN-om radi promicanja provedbe Globalne razvojne inicijative i rješavanja razvojne dileme zemalja u razvoju, rekao je, dodajući kako će Kina nastaviti doprinositi rješavanju globalnih klimatskih promjena i očuvanju biološke raznolikosti.

Guterres je sa svoje strane zahvalio Kini na podršci multilateralizmu i radu Ujedinjenih naroda te važnoj ulozi koji ima i velikim doprinosima koje daje svjetskom miru i razvoju. Rekao je kako međunarodna zajednica treba povećati solidarnost i suradnju, poduprijeti multilateralizam, poboljšati globalno upravljanje i postići veću jednakost i pravdu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.