Kina se zalaže za zajednički razvoj i želi donijeti vjetar u leđa raznim zemljama svijeta

„Kineski narod se zalaže za zajednički razvoj, od željezničke pruge Tanzanija – Zambija do ‘Pojasa i puta’. Kina u okviru svojih sposobnosti pruža pomoć zemljama u razvoju, i dosljedno svojem razvojem doprinosi novim mogućnostima svijeta.“ 25. listopada se kineski predsjednik Xi Jinping obratio na Komemorativnoj konferenciji povodom 50-obljetnice obnove članstva Kine u UN-u, ističući da će Kina odlučno nastaviti reformu i otvaranje prema svijetu, dosljedno doprinoseći svjetskom razvoju. Xi Jinping je također inicirao da svijet treba zajedničkim razvojem gospodarstva i društva donijeti više blagostanja svim narodima. António Guterres, glavni tajnik UN-a je na događaju ustvrdio da je Kina svojim razvojem doprinijela svijetu novim mogućnostima.

Zadnjih 50 godina poslije obnove članstva Kine u UN-u, zapravo je i 50-godišnje razdoblje kada se Kina miroljubivo razvija i donosi blagostanje čovječanstvu. S jedne strane, kinesko gospodarstvo je više godina izdržavalo brzi i stabilni rast, 15 godina uzastopno je najviše doprinijela rastu svjetskog gospodarstva, čime je i neprestano raznim zemljama pružala mogućnost na tržištu, u investicijama i mogućnostima za rast. Kina je postala najveća zemlja robne trgovine, najveća primateljica stranih investicija i najveći trgovinski partner više od 120 zemalja i regije. Sve ovo je svjedočilo nastojanjima Kine u reformi i otvaranju prema svijetu, kao i tome da je Kina pomogla razvoju svjetskog gospodarstva.

Istovremeno, Kina ubrzava transformaciju prema korištenju čiste energetike s niskim otpuštanjem ugljika. Prošlog rujna je Kina obećala da će do 2030. postići vrhunac otpuštanja ugljika i do 2060. realizirati ugljičnu neutralnost. Ove godine, Kina je u suradnji s UN-om uspješno održala 15. Konferenciju ugovorenih strana „Konvencije o biološkoj raznolikosti“ i 2. Konferenciju o globalnom izdrživom prometu, na kojima je postignut novi konsenzus za održiv razvoj čovječanstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na spomenutoj komemorativnoj konferenciji, Xi Jinping je još jednom podnio inicijativu o globalnom razvoju, apelirajući da „razne zemlje trebaju odlučno staviti narod u centar rada, nastojanjem realizirati visokokvalitetni, učinkovitiji, ravnopravniji, održiviji i sigurniji razvoj“, te je istaknuo da „razvoj ima smisla samo kad je namijenjen narodima“, i da „razvoj je motiviran kad dobije energiju od naroda“. Istovremeno je istaknuo i kako „kvalitetan ekološki okoliš treba biti neiscrpan izvor za održiv razvoj“ … svojim riječima je izjasnio i pitanja „za koga“ i „od koga“ se razvijamo, i označio je smjer zajedničkog razvoja svijeta.

Kina kao članica-osnivačica UN-a, dosljedno ispunjava propise u „Povelji UN-a“, a sprovodeći pravi multilateralizam, aktivno promovira Jug-Jug suradnju, i dosljedno pojačava reprezentativnost i prava govora zemalja u razvoju u međunarodnim poslovima. Kao što je najavio Sofiane Mimouni, stalni predstavnik Alžira u UN-u, Kina u okviru UN-a aktivno promovira suradnju s afričkim zemljama, štiti prava i interese zemalja u razvoju te je pouzdan partner afričkih zemalja i zemalja u razvoju.

Razvoj je zajednička vrijednost cijelog čovječanstva, a također je „zlatan ključ“ kojim se rješava mnogo globalnih pitanja danas. Dok pandemija hara po svijetu, Agencija 2030. za održiv razvoj UN-a se našla u brojnim izazovima. A Kina, koja je ušla u novu fazu razvoja, neprekidno širi dimenziju reformi i otvaranja prema svijetu, nastojeći izgraditi globalnu zajednicu za zajednički razvoj. Činjenice su već dokazale ali će nastaviti svjedočiti da Kina dosljedno predstavlja mogućnost razvoja svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.