Suradnja Kine i Europe treba ići u pozitivnom smjeru koji donosi dobrobit za obje strane

Kineski predsjednik Xi Jinping je 26. listopada telefonski razgovarao s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Dvojica predsjednika su razmijenila mišljenja o bilateralnim odnosima, odnosima Kine i Europe i drugim aktualnim svjetskim pitanjima. Kineski državni tajnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi će također od 27. do 29. ovog mjeseca boraviti u posjetima Grčkoj, Srbiji, Albaniji i Italiji. Sve to pokazuje kako Kina i Europa održavaju bliske kontakte i šire suradnju nakon epidemije radi obnove cijelog svijeta, kako bi zajednički reagirale na globalne izazove.

Između Kine i Europe, kao dvije velesile, tržišta i civilizacije, ne postoji temeljni sukob interesa te međusobna suradnja treba biti pozitivan proces. Prošle godine je Kina zamijenila SAD kao prvi trgovinski partner Europe, a od siječnja do rujna ove godine je vrijednost trgovine između Kine i Europe iznosila 600 milijardi američkih dolara, s rekordnim rastom od 30%.

Kad je riječ o investicijskom sporazumu između Kine i Europe, iako je Europski parlament naišao na neke prepreke u vezi odobrenja sporazuma zbog američkih poticaja, dvije strane ipak smatraju kako će sporazum biti koristan obje strane i cijeli svijet. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da investicijski sporazum između Kine i Europe predstavlja veliki korak u ispravnom smjeru, „Želimo ponovno uravnotežiti gospodarske odnose s Kinom te smo joj u proteklih nekoliko godina odlučili pružiti pogodne uvjete za ulazak na naše tržište“, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.