HKMS: Zdravstveni djelatnici trebaju dobiti status službene osobe

Na taj način ojačala bi se kazneno-pravna zaštita zdravstvenih radnika te bi im se omogućilo da u sigurnim uvjetima rade svoj posao, navodi se u priopćenju. HKMS ističe kako je nakon nedavnog napada na pacijente u prostoru hitnog prijema KBC-a Zagreb jasno da postojeća razina zaštite nije zadovoljavajuća.

Nasilje nad medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima postaje sve veći problem koji može eskalirati i do razine ugrožavanja njihovih života.

Podsjetnik na rezultate istraživanja HKMS-a iz 2018. godine, koji su pokazali kako 95 posto medicinskih sestara smatra da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nije na odgovarajućoj razini, a u 73 posto ustanova dogodili su se napadi na medicinske sestre.

Pokazalo se da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo verbalno ili fizičko nasilje za vrijeme obavljanja svoje djelatnosti, pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, a devet posto ih ima tu službu samo tijekom noći.

HKMS također očekuje da će se u vezi napada u KBC-u Zagreb po službenoj dužnosti pokrenuti kazneni postupak zbog kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku jer su nasilnici napali i medicinsku sestru koja je štitila pacijenta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.