Kina odlučno štiti pravi multilateralizam

“Trebamo odlučno štititi autoritet i položaj UN-a, i zajednički provoditi pravi multilateralizam.” 25. listopada se kineski predsjednik Xi Jinping obratio na Komemorativnoj konferenciji povodom 50. obljetnice obnove članstva Kine u UN-u, još jednom izjasnivši i stajalište Kine o pitanju “kakav bi međunarodni poredak trebao svijetu”, ističući da Kina odlučno nastavlja put multilateralizma i dosljedno štiti međunarodni poredak.

Kao članica-osnivačica UN-a, Kina je tijekom pedesetogodišnje suradnje s UN-om došla do važnog iskustva tj. ona zna da treba dosljedno zalagati se za koncept UN-a i biti odlučna na putu multilateralizma. Posljednjih godina je Xi, oko pitanja “zašto svijetu treba multilateralizam” i “kakav multilateralizam je potreban svijetu”, više puta jasno istaknuo da u svijetu postoji jedan jedini sustav, poredak i pravila, te da je “suština multilateralizma ta da se sve zemlje dogovaraju o međunarodnim poslovima, i budućnost svijeta je u rukama svih zemalja.” Kina jasnim odgovorima doprinosi stabilnu snagu međunarodnom sustavu koji se nalazi usred duboke promjene.

Tijekom svog obraćanja, Xi je još jednom istaknuo da sve zemlje trebaju, u duhu međusobnog poštivanja, dobro čuvati UN kao veliku obitelj, a nikako se ne može dogoditi da koriste UN kad je u skladu s njihovim potrebama, a da ga odbacuju kad nije. Kako je on najavio, “međunarodna pravila mogu samo biti postavljena od strane svih 193 zemalja-članica, a ne od strane pojedinih zemalja ili grupe zemalja. Isto tako, svih 193 zemalja-članica UN-a trebaju se pridržati međunarodnih pravila. Nema, niti ne smije biti izuzetaka.” Ovi jasni zaključci su obogatili značaj “pravog multilateralizma”, i doprinijeli kineskom snagom u zaštiti autoriteta i položaja UN-a.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kina igra sve važniju ulogu na međunarodnoj sceni, ali i privlači skepsu pojedinih zapadnih zemalja. Te zemlje na osnovi mentaliteta nulte-sume i Hladnog rata, napadaju Kinu da namjerava uspostaviti tzv. “nova pravila i sustav”, što je totalno neutemeljeno. Bez obzira na inicijativu “Pojas i puta” ili na koncept “Zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva”, kao i na inicijativu za globalni razvoj, kineska strana nikad nije išla s namjerom za nešto novo, nego za dopunjivanje i usavršavanje sadašnjeg multilateralnog mehanizma, odnosno da se putem koncepta zajedničkog dogovora, gradnje i dijeljenja, neprestano povećava učinkovitost upravljanja svijetom, i da se omogući svjetski politički i gospodarski poredak te da napreduje prema pravednijem, ravnopravnijem i racionalnijem smjeru.

Činjenice govore više od elokvencije. Koncept o “izgradnji Zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva” je upisan u rezoluciji UN-a, dok je inicijativa “Pojas i puta” dobila pozitivnu reakciju više od 140 zemalja i preko 30 međunarodnih organizacija … sve ovo prikazuje kako je “kineski plan” u skladu s trendovima ere i ispunjava zahtjeve većine zemalja za mir i razvoj. Kao što je rekao Munir Akram, predsjednik Vijeća gospodarstva i društva UN-a, pravi multilateralizam koji je inicirala Kina zapravo je privlačni put za većinu zemalja u svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.