Kineski premijer pozvao na održavanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru

Kineski premijer Li Keqiang je u srijedu rekao da održavanje mira, stabilnosti i slobode plovidbe i letenja u Južnom kineskom moru služi zajedničkim interesima svih strana.

Li je navedeno rekao na 16. Istočnoazijskom samitu.

“Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima Kine i zemalja ASEAN-a, situacija u Južnom kineskom moru je održala ukupnu stabilnost i nikada nije bilo problema sa slobodom plovidbe i letenja”, rekao je Li.

Li je rekao da je Kina predana putu mirnog razvoja. Kao stranka u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS-u, eng. United Nations Convention on the Law of the Sea), Kina je cijelo vrijeme surađivala sa zemljama ASEAN-a na pravilnom rješavanju pitanja Južnog kineskog mora temeljem međusobnog poštovanja i u skladu s međunarodnim zakonima, uključujući UNCLOS te regionalnom stvarnošću.

Naglasio je kako treba poštivati napore koje su zemlje regije uložile u očuvanju mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru te izrazio nadu da će sve uključene strane podržati zemlje regije u pretvaranju Južnog kineskog mora u more mira, prijateljstva i suradnje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.