Kina pozvala na jedinstvenu ulogu ICJ-a u multilateralizmu i međunarodnoj vladavini prava

Kineski izaslanik je u četvrtak pozvao Međunarodni sud pravde (ICJ, eng. International Court of Justice) na igranje jedinstvene ulogu u zaštiti multilateralizma i promicanju međunarodne vladavine prava.

Nakon 75 godina rada je ICJ je široko priznat u međunarodnoj zajednici i postao je najautoritativnija i najutjecajnija međunarodna pravosudna institucija na svijetu, rekao je Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine pri Ujedinjenim narodima.

“Kao glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, ICJ ima uzvišenu misiju u zaštiti multilateralizma i promicanju međunarodne vladavine prava. Trebao bi nastaviti vjerno obavljati svoje dužnosti te igrati važnu i jedinstvenu ulogu u tom pogledu”, rekao je obraćajući se Općoj skupštini UN-a, koja je saslušala godišnje izvješće ICJ-a.

Bez obzira na to promjene u svijetu, Kina je spremna surađivati s drugim zemljama kako bi podržala ciljeve i načela Povelje UN-a, čvrsto poduprla rad Ujedinjenih naroda i ICJ-a te zajednički štitila međunarodni sustav s Ujedinjenim narodima u srži i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, s ciljem unaprjeđenja globalnog upravljanja i zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo, rekao je.

1 KOMENTAR

  1. Priče s dalekog istoka zapravo pohvaljujem jer očito imaju dublji smisao, prikazati stavri kakvima jesu. Evo i nešto iz moga djelokruga. Za one koji ne znaju, premda je sudjelovanje država u postupku pred Sudom dobrovoljno, ako prihvate nadležnost Suda po pojedinom pitanju tada su obvezne poštivati odluke Suda. Dakle, presuda je obvezatna samo za stranke spora i za slučaj koji je riješila. Osim toga, presuda je konačna i protiv nje se ne mogu ulagati pravni lijekovi, ali se revizija može se zahtijevati samo na temelju otkrića neke činjenice takve prirode koja bi odlučujuće djelovala, a koja je prije izricanja presude bila nepoznata Sudu i stranki koja traži reviziju, a da pri tom to neznanje nije ona skrivila. S druge pak strane, Sud proglašava svoja savjetodavna mišljenja u javnoj sjednici koja u načelu nisu obvezatna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.