Kineski premijer na Istočnoazijskom samitu pozvao na međusobno poštovanje i solidarnost

Kineski premijer Li Keqiang je u srijedu naglasio da bi međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta trebalo biti važno vodeće načelo Istočnoazijskog samita.

Obraćajući se na 16. Istočnoazijskom samitu putem video veze, Li je rekao da bi samit trebao na uravnotežen način promicati političku i sigurnosnu suradnju, kao i gospodarski i društveni razvoj. Pozvao je uključene strane da budu predane međusobnom poštovanju, solidarnosti i suradnji, jačanju napora u borbi protiv COVID-19, održavanju mira i stabilnosti u regiji te promicanju razvoja i prosperiteta.

Kina će drugim zemljama u regiji osigurati više cjepiva protiv bolesti COVID-19 i ostalih protuepidemijskih potrepština, rekao je, pozivajući na napore za unapređenje suradnje u javnom zdravstvu između Kine i Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN-a, eng. Association of Southeast Asian Nations).

Kineski premijer je također pozvao na jačanje gospodarskog oporavka i promicanje zelenog razvoja u cijeloj regiji. Kina je službeno podnijela zahtjev za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo, istaknuo je, dodajući kako će Kina podržati napore zemalja u regiji za oživljavanje turizma.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.