Stručnjak smatra da bi Europa trebala ostati izvan američkog hladnog rata protiv Kine

“Nema potrebe da Europa ide u rat s Kinom – hladan ili vrući – kako bi zaštitila američku hegemoniju”, napisao je povjesničar, nakon što je čelnik NATO-a nagovijestio da je EU uvučena u novi hladni rat između SAD-a i Kine.

Cyril Amar, profesor povijesti Sovjetskog Saveza, Rusije, Ukrajine i Hladnog rata na Sveučilištu Columbia, je u članku naslovljenom Varljiva geografija NATO-a: inzistiranje bloka predvođenog SAD-om na prelasku s Rusije na sukob s Kinom će dovesti Zapad u opasnu novu poziciju”, objavljenom u RT-u (bivši Russia Today) 22. listopada, napisao da “Europa treba ostati izvan novog američkog hladnog rata protiv Kine”.

Napominjući kako je Kina sada najveći pojedinačni trgovinski partner EU-a i kako dvije strane imaju snažne zajedničke interese je dodao: “Nema ništa loše u tome da nema uvijek prijateljstva između Bruxellesa i Pekinga, ali bilo bi idiotski ako postanu neprijatelji ili bilo što manje od partnera. ”

1 KOMENTAR

  1. Europa mora odlučiti koje će načelo slijediti. Neutralnost je sve teže održiva. Europska unija je dugo pokušavala raditi kompromise na području ljudskih prava. Kada bi se američko-kineski odnosi još više zaoštrili i kada bi došlo do ozbiljnog okršaja, neutralnost bi postala neodrživa, što bi imalo izravne gospodarske reperkusije za sve zemlje. Morali bismo se zapitati koliko je Kina zamjenjiva najprije u našem gospodarskom, a onda i u vojno-sigurnosnom te u vanjskopolitičkom konceptu. Zapadne kompanije i ekonomije ovisne su o kineskom tržištu i suradnji s Kinom, dok Kina, međutim, razvija model tzv. dvostruke cirkulacije, koji bi Kinu trebao osloboditi ovisnosti o Zapadu. Stječe se dojam da puno više Kina radi na smanjenju svoje ovisnosti o zapadnom tržištu, nego što Zapad radi na oslobođenju od ovisnosti o kineskom tržištu, radnoj snazi, sirovinama…Vaša stranica Priče s dalekog istoka daje nam mogućnost da se slobodno izražavamo i komentiramo i stoga vam hvala.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.