Kina i Rusija se složile oko podrške multilateralizmu i upozorile na “male krugove”

Kina je spremna surađivati s Rusijom na održavanju multilateralizma i suprotstavljanju “malim krugovima”, “lažnoj demokraciji” i “novom hladnom ratu”, rekao je u subotu kineski državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi, na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Wang je podsjetio na intenzivne kontakte kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina te njihovo sudjelovanje u diplomatskim događanjima koje je druga strana organizirala putem video veze u posljednja dva mjeseca.

Kina je spremna surađivati s Rusijom, pod vodstvom diplomacije šefova država, kako bi se dobro pripremile za razmjene na visokoj razini u sljedećoj fazi te potaknule bolji razvoj bilateralnih odnosa, rekao je.

Kina visoko cijeni primjedbe predsjednika Putina da je Kina najpouzdaniji sveobuhvatni strateški partner Rusije u koordinaciji, rekao je Wang, dodajući kako je Kina spremna surađivati s Rusijom na promicanju izgradnje nove vrste međunarodnih odnosa i zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo, podršci multilateralizmu te suprotstavljanju “malim krugovima”, “lažnoj demokraciji” i “novom hladnom ratu”.

Lavrov je sa svoje strane rekao da su nedavne česte interakcije između dvojice šefova država podigle odnose Rusije i Kine na novi povijesni maksimum.

Rusija je spremna surađivati s Kinom na aktivnoj provedbi konsenzusa koje su postigla dvojica čelnika država te se dobro se pripremiti za susrete šefova država i redovite sastanke šefova vlada, kako bi postigli više rezultata u suradnji na različitim područjima, rekao je Lavrov.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.