Stručnjaci: Višestruke politike osiguravaju kineske klimatske ciljeve

Uoči klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP26 u Glasgowu ovog tjedna su stručnjaci izrazili optimizam oko kineskog postizanja ambicioznih niskougljičnih ciljeva kroz različite politike i iskustva u posljednjem desetljeću.

“Posljednjih godina je Kina znatno prilagođavala i nadograđivala energetsku strukturu preusmjeravajući veliko oslanjanje na ugljen prema potrošnji s niskim udjelom ugljika”, rekao je Sun Zhen, zamjenik glavnog ravnatelja Odjela za klimatske promjene u Ministarstvu ekologije i okoliša.

Radi nošenja s globalnim zatopljenjem se Kina se obvezala da će ograničiti korištenje fosilnih goriva, unatoč tome što je ta najveća svjetska zemlja u razvoju desetljećima koristila ugljen kao glavni izvor energetske sigurnosti.

Udio ugljena u ukupnoj potrošnji je na povijesno najnižoj razini, nakon što se spustio sa 72% u 2005. na 57% u 2020. Očekuje se da će 2021. godine instalirani kapacitet obnovljive energije nadmašiti kapacitet proizvodnje električne energije iz ugljena.

Ovog rujna je kineski predsjednik Xi Jinping u Općoj skupštini UN-a rekao da će Kina zaustaviti gradnju novih energetskih projekata na ugljen u inozemstvu. Kako bi popunila energetski vakuum, Kina je obećala povećanje proizvodnje energije iz vjetra i sunca, koja bi do 2030. trebala dostići 1,2 milijarde kilovata u ukupnom instaliranom kapacitetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.