Čelnik UN-a pohvalio prijedloge predsjednika Xija za rješavanje klimatskih promjena

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je pohvalio prijedloge kineskog predsjednika Xi Jinpinga o održavanju multilateralnog konsenzusa, usredotočivanju se na konkretna djela i ubrzavanju zelene tranzicije radi rješavanja globalnih klimatskih promjena.

Guterres je u ponedjeljak, tijekom razgovara s Xie Zhenhuom, posebnim Xijevim izaslanikom i kineskim specijalnim predstavnikom za klimatske promjene i Zhao Yingminom, voditeljem kineske delegacije na konferenciji COP26 i zamjenikom ministra ekologije i okoliša, pozitivno komentirao Xijevu pisanu izjavu za Samit svjetskih čelnika na 26. zasjedanju Konferencije stranaka (COP26) Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Guterres je rekao kako se nada da će kineska delegacija, kao i uvijek, na konferenciji COP26 dati pun zamah svoj utjecaju, ojačati komunikaciju i koordinaciju sa svim stranama te doprinijeti uspjehu samita.

Dvije strane su također razmijenile dubinska mišljenja o pitanjima koja uključuju jačanje pragmatične suradnje među svim stranama, promicanje zelene tranzicije, jačanje političkog međusobnog povjerenja između juga i sjevera, ispunjavanje obećanja za financijsku i tehničku podršku zemljama u razvoju i zajednički rad na rješavanju klimatskih promjena.

1 KOMENTAR

  1. Najnoviji podaci vodećih znanstvenika i znanstvenica pokazuju nezapamćene promjene u svjetskoj klimi. Prema najnovijem izvješću globalno zagrijavanje uzrokuje povećane, a u nekim slučajevima i nepovratne promjene u vezi s obrascima padalina, oceanima i vjetrovima u svim regijama svijeta.
    Za Europu se u izvješću predviđa povećanje učestalosti i intenziteta ekstremnih vremenskih uvjeta, uključujući morske toplinske valove, te se upozorava da će porast temperature od 2 °C imati kritične učinke na prirodu i ljude. Više temperature i intenzivniji vremenski uvjeti također će dovesti do ogromnih troškova za gospodarstvo EU-a i nepovoljno utjecati na sposobnost zemalja da proizvode hranu. Međutim, znanstvenici smatraju da ljudsko djelovanje može promijeniti tijek događaja. Trenutačnim, brzim i velikim smanjenjem emisija stakleničkih plinova i postizanjem nulte neto stope emisija CO2 mogle bi se ograničiti klimatske promjene i njihovi učinci. Smatram da ovakve i slične teme imaju podršku od većine posjetitelja stranice Priče s dalekog istoka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.