Dvojici znanstvenika dodijeljena glavna kineska nagrada za znanost 2020.

Konstruktor zrakoplova Gu Songfen i nuklearni stručnjak Wang Dazhong su u srijedu dobili Državnu nagradu za znanost i tehnologiju, najveću kinesku znanstvenu nagradu.

Nagrada im je uručena tijekom Nacionalne konferencije za dodjelu znanstvenih i tehnoloških nagrada u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, radi iznimnog doprinosa znanstvenim i tehnološkim inovacijama.

Gu, rođen 1930. godine, je poznati dizajner zrakoplova, utemeljitelj aerodinamičkog dizajna zrakoplova i znanstvenik za strategije zrakoplovstva.

Uspostavio je kineski aerodinamički sustav dizajna zrakoplova, bio pionir neovisnog razvoja borbenih zrakoplova te je nastavio provoditi strateška istraživanja u zrakoplovstvu, dajući značajan doprinos kineskoj zrakoplovnoj znanosti i tehnologiji.

Wang, rođen 1935., je istaknuti učenjak i strateški znanstvenik za međunarodnu nuklearnu energiju. Posvećen je razvoju naprednih nuklearnih energetskih sustava s inherentnim sigurnosnim značajkama.

Pomogao je Kini da napravi velike skokove u razvoju tehnologije reaktora s visokotemperaturnim plinskim hlađenjem, postavljajući važan temelj za iskoračivanje Kine u prvi svjetski plan u području napredne nuklearne energije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.