Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu

Izložba “Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu” otvorena je u osječkom Arheološkom muzeju. Postav predstavlja artefakte nađene u naselju Grac u Batini, jednom o najistaknutijih europskih arheoloških nalazišta koje je sinonim za razdoblje kraja brončanoga i početke željeznoga doba.

Jedan od autora izložbe, ravnatelj zagrebačkog Instituta za arheologiju Marko Dizdar kaže da je riječ o nalazištu koje je pozornost istraživača privlačili još od 19. stoljeća. Nova su sustavna istraživanja počela 2010. godine i nađeni su doista iznimni nalazi koji su predstavljeni na ovoj izložbi, a iz njih se može iščitati da je ovdje živjela osebujna i bogata kultura.

“Na krajnjem sjeveroistočnom završetku Banskoga brda, gdje se ono susreće s Dunavom, smješteno je jedno od najistaknutijih europskih arheoloških nalazišta – ono u BATINI (KISKŐSZEG). Brojni arheološki nalazi potječu s visokoga lesnog platoa koji je od rijeke i okolne Panonske nizine odvojen strmim padinama. Njegov krajnji sjeveroistočni završetak naziva se Gradac, koji je na jugozapadnome kraju odvojen od susjednoga položaja Sredno dubokim prirodnim usjekom – surdukom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.