Velika priznanja u znanosti i tehnologiji izjašnjavaju tajnu inovacije Kine

Trećeg studenog je u Pekingu održana godišnja znanstvena manifestacija Kine, tj. Konferencija za dodjeljivanje nacionalne nagrade za znanost i tehnologiju 2020. U 2020. godini nagrađeno je 264 projekata, 10 znanstvenotehnoloških stručnjaka i 1 međunarodna organizacija. Među njima su Gu Songfen, 91-godišnji akademik i dizajner zrakoplova, i Wang Dazhong, 86-godišnji akademik, odnosno prestižni stručnjak nuklearne energetike. Nagrade je nacionalnim vrhunskim stručnjacima znanosti i tehnologije dodijelio kineski predsjednik Xi Jinping.

Inovacija je prvi pokretač koji vodi razvoj Kine. Na primjer, u proteklih 5 godina u Kini se pojavio niz važnih plodova znanstvenotehnološke inovacije kao što su svemirski let s ljudskim posadom, istraživanje Mjeseca, detekcija dubokim ronjenjem, kvantna teleportacija itd. Istovremeno, pet stotina metara širok sferni radio teleskop „Tian Yan“(Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) je uspješno postavljen, dovršeno je umrežavanje satelitskog sustava za navigaciju „Bei Dou“, dok su stručne ekipe postigle velike napretke i u istraživanju i razvijanju super računala, 5G telekomunikacije i druge opreme visoke tehnologije. Prema „Globalnoj ljestvici indeksa inovacije 2020“(Global Innovation Index 2020 rankings), Kina je brzo napredovala od 29. mjesta u 2015. na današnje 14.

Kadrovska politika je važna baza za razvoj. Danas, Kina je postala velika sila ljudskog resursa s najbrojnijim intelektualcima iz najraznovrsnijih djelatnosti: broj stručnih intelektualaca je narastao od 55,504 milijuna u 2010. na 78,398 milijuna u 2019. Kina se već 8 godina uzastopno nalazi na prvom mjestu u svijetu po broju osoblja za istraživačko razvijanje. Godine 2020. je Kina imala najviše prijava međunarodnih patenata u svijetu, odnosno čak 68720 patenata. U brojnim područjima visoke tehnologije brojevi kineskih znanstvenika i stručnjaka brzo rastu, što uvrštava Kinu među prve zemljama u svijetu.

Foto: Rankings

Foto: Rankings

„Kadrovi su prvi izvor“ – kineska Vlada na vrhovnoj razini programira obrazovanje elite u znanosti i tehnologiji. Listopada 2021., Kina je jasno najavila važnu strategiju da „ubrza izgradnju važnog kadrovskog centra i postigne napredni položaj za inovaciju u svijetu“. Nije to bila samo velika odluka da će se Kina nastojati pojačati na znanstvenotehnološkoj razini, već predstavlja volju i da svojim napretkom Kina doprinese svjetskom razvoju.

Radi realizacije tog cilja, Kina je i oblikovala konkretan plan: u Pekingu, Šangaju i Području velikog zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao će se organizirati napredne platforme za intelektualce na visokoj razini, baš kao i u drugim vodećim gradovima gdje su već sakupljeni visoki intelektualci da im pruže platformu, a istovremeno se gradi i niz nacionalnih laboratorija i istraživačkih organa koji dobivaju potporu na državnoj razini … Kina upravo povećava potporu kadrovima znanosti i tehnologije, tako da bolje valorizira njihovo znanje i potencijale koji će postati neiscrpni pokretač za razvoj. Nedavno je kineski Nacionalni biro za statistike objavio podatke, u 2020. indeks inovacije Kine je postigao rekordnih 242,6(koji je bio 100 u 2005.), odnosno veći je za 6,4% u odnosu na godinu prije.

Znanost ne poznaje međudržavne granice. Drugi razlog dosljednog znanstvenotehnološkog napretka je globalna vizija i otvaranje prema svijetu, i nikad se Kina ne zatvara u vlastiti krug. Na primjer, za spomenutu nagradu, u 2020. sve tri nagrade su otišle prema aplikacijama svih stranih stručnjaka, a ukupno 5 nagrađenih projekata je bilo dovršeno ili vođeno od strane stručnjaka iz inozemstva, a rekordan je broj i dobitnika nagrade za međunarodnu suradnju znanosti i tehnologije. Sad kad su kineski znanstvenici i njihovi kolege iz drugih zemalja intenzivnom suradnjom postigli plodove u osnovnom istraživanju i globalnom pitanju, korak Kine u znanstvenotehnološkoj suradnji i otvaranju će biti još više odlučniji i sigurniji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.