Održana sjednica Županijske skupštine OBŽ

Sjednici su nazočila 43 vijećnika koji su, uz ostalo, sagledali izvješća o stanju i problematici građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, o poslovanju Slobodne zone Osijek d.o.o. i Regionalne veletržnice Osijek d.d. Umjesto Vlade Jukića novi je vijećnik danas postao Anto Đapić.

Uobičajeno, vijećnici su na početku sjednice postavljali pitanja i davali prijedloge županu. Tako je Krešimira Čabaja zanimala pozajmica Ljekarni Srce prema Glasu Slavonije, a Marka Bogatića uštede nastale spajanjem domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije u jedinstvenu instituciju te mogućnost izgradnje dodatnih domova za starije i nemoćne na području županije.

Vijećnica Sanja Bježančević je predložila da se u školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, za djevojke i djevojčice osiguraju besplatne menstrualne potrepštine. Boris Piližota je pitao odustaje li se zbog izgradnje novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema  od izgradnje novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici. Predložio je i da se sredstva ušteđena nakon darovanja zemljišta Grada Osijeka u Eko-industrijskoj zoni Nemetin za izgradnju RDC-a iskoriste za povećanje naknada za novorođenu djecu u jedinicama lokalne samouprave s područja županije.

Zlatko Ahić je pitao što je s razminiranjem na području županije, odnosno koliko je još površine pod minama te u kojoj fazi su istraživanja geotermalnih izvora. Zvonka Pongraca je zanimalo može li Županija izdvojiti sredstva za dovršetak izgradnje Kulturnog centra u Tomašancima čija je izgradnja započela 2004. godine kao i za rekonstrukciju ceste Šumarine-Luč. Župan Ivan Anušić detaljno je odgovorio na sva pitanja i prijedloge vijećnika.

Zamjenik župana Mato Lukić potom je informirao vijećnike i javnost o epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije. Naglasio je kako se bilježi povećanje broja oboljelih i hospitaliziranih, no trenutni kapaciteti bolnica zadovoljavaju potrebe, a u slučaju pogoršanja stanja osigurat će se dodatni. Vjeruje da će se od ponedjeljka nastava u školama opet odvijati uglavnom po modelu A, no svakodnevno se prati stanje i donosit će se potrebne odluke.

Na upite novinara uoči sjednice župan Anušić je govorio o najvećim projektima Županije koji su pokrenuti ili su već pred dovršetkom.

– Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće odlično napreduje i više od pola objekta je već završeno. Raspisan je natječaj za najpovoljnijeg izvođača na izgradnji I. gimnazije u Osijeku, a do kraja godine taj ćemo ugovor i potpisati. Završavamo i izgradnju nove zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uz to već su vidljivi obrisi novog Gospodarskog centra na S-cesti u Osijeku koji će okupljati poduzetnike s područja naše županije, cijele Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Sajamski prostor koji će ondje niknuti bit će jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe. Što se tiče nacionalnih projekata svakako želim istaknuti skori dovršetak izgradnje 5C koridora, već sljedeće godine. Važna je i briga o sustavima za navodnjavanje, o čemu smo razgovarali s tvrtkama iz Izraela tijekom našeg posjeta toj zemlji, a oni će uskoro posjetiti Osječko-baranjsku županiju kako bi nam svojim iskustvom pomogli u razradi strategije za osiguravanje vode nasadima u našoj županiji i u sljedećih 50-60 godina – kazao je župan i dodao da se nastavlja s provedbom niza uspješnih projekata poput besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce uz snažno povezivanje s OPG-ovima putem Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

  • Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.