Predsjednik WEF-a rekao da je pristupanje Kine WTO-u prekretnica u globalizaciji

Pristupanje Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO-u, eng. World Trade Organization) 2001. je važan korak za njezin gospodarski razvoj i prekretnica u globalizaciji, rekao je predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma (WEF-a, eng. World Economic Forum) Borge Brende.

“Povijesno gledano, nijedna zemlja nije rasla tako brzo kao Kina od 1979. … Oko 800 milijuna ljudi je izvučeno krajnjeg siromaštva u nekoliko desetljeća … nakon što je pristupila WTO-u 2001., Kina je vrlo integrirana u globalno gospodarstvo”, rekao je Brende u nedavnom intervjuu za agenciju Xinhua.

Udvostručenje globalnog BDP-a tijekom posljednjih desetljeća je temeljeno na globalizaciji, rekao je Brende, dodajući kako je Kina iz gospodarstva u razvoju izrasla u “jednu od najindustrijaliziranijih zemalja na svijetu”.

“Nema sumnje da je Kina 2001., kada je pristupila WTO-u, bila drugačije gospodarstvo. Danas je to mnogo veće prosperitetno gospodarstvo, također gospodarstvo koje je mnogo više ulaže u inozemstvu i više se oslanja na trgovinu”, rekao je.

Kina je postala jedan od najvećih inozemnih izravnih ulagača, što znači kako je sazrjela kao globalizirano gospodarstvo, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.