Kineski izaslanik: Predstojeći pregovori na ministarskoj razini na COP26 će biti ‘teški’

Pregovori na ministarskoj razini tijekom drugog tjedna 26. sjednice Konferencije stranaka (COP26) će biti teški jer će ministri tražiti konsenzus o ključnim pitanjima na političkoj razini, rekao je u ponedjeljak posebni kineski izaslanik za klimatske promjene Xie Zhenhua.

Cilj Pariškog sporazuma da se “ograniči globalno zatopljenje na znatno ispod 2, po mogućnosti na 1,5 Celzijevih stupnjeva, u usporedbi s predindustrijskom razinom” je već izgradio konsenzus među zemljama i Kina se nada kako ponovno postavljanje cilja neće uzrokovati sporove i odgoditi goruća pitanja, rekao je Xie u intervjuu za Kinesku medijsku grupu.

Na tiskovnoj konferenciji u subotu je također naglasio kako se Kina ne protivi cilju od 1,5 Celzijevog stupnja, ali ciljevi i slogani nisu dovoljni.

Kina je provodeći mjere, određujući vremenske rasporede i izrađujući planove poduzela konkretne radnje prema tom cilju te će se pridržavati svojih riječi, rekao je, govoreći o kineskim ciljevima dostizanja vrhunca otpuštanja CO2 prije 2030. i postizanja ugljične neutralnosti prije 2060.

Također je kritizirao povlačenje prethodne američke administracije iz Pariškog sporazuma jer je odgodilo globalan multilateralan proces o klimatskim promjenama za pet godina te je pozvao SAD da sustignu ostale i ulože zajedničke napore.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.