Kakvo zlo je učinila američka „Connecticut“ podmornica u kineskom južnom moru?

Prema izvješću ABC-a(American Broadcasting Corporation) 5. studenog, zbog incidenta sudara podmornice „Connecticut“, kapetan, zamjenik kapetana i šef posade te podmornice su razriješeni. No, što se tiče samih činjenica incidenta, američka vojska je ostala bez ikakvog objašnjenja osim tzv. „sudara na bezimenu planinu pod morem“, a posebno je šutjela i u pitanju o mogućem nuklearnom curenju koje je jako zabrinulo međunarodnu zajednicu. Što je zapravo „Connecticut“ učinio u kineskom južnom moru? Kina i pomorske zemlje u toj regiji imaju pravo na činjenicu.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Uz premještanje vojnog težišta Bijele kuće i Pentagona od antiterorističkog rata na igre s velikim silama, američka mornarica je postala pionir prijetnji „strateškim suparnicima“. Nuklearne napadne podmornice su glavna snaga američke mornarice u ratovanju pod vodama, a također su i „Br.1 špijun pod vodama“ za potajno špijuniranje pomorskih snaga i pomorske vojne infrastrukture drugih zemalja. Na toj osnovi, vojni stručnjaci su zaključili kako je vrlo moguće da podmornica „Connecticut“ zapravo vrši sumnjivu špijunsku misiju u kineskom južnom moru.

Osim toga, postoji još jedan zabrinjavajući razlog, tj. činjenica da spomenuti incident moguće dovodi do nuklearnog curenja. Kako analiziraju vojni stručnjaci, incident nuklearne podmornice često dovodi do nuklearnog zagađenja, a tzv. „sudar s planinom pod morem“ u objašnjenju američke strane bi bio još veća opasnost. Časopis „Forbes“ je predvidio kako „Connecticut“ ima veliku mogućnost da će biti otpisan u mirovinu.

Što se tiče „sudara“ „Connecticuta“, zemlje te regije moraju saznati činjenice i imati pravo za nadzor i traženje odgovornosti. Skoro mjesec dana nakon incidenta, američka strana je objavila istraživačko izvješće koje je neprofesionalno, netransparentno i puno sumnjivih priča. U takvoj situaciji, pomorske zemlje Južnog kineskog mora imaju pravo na dubinsku istragu oko uzroka incidenta radi poduzimanja mjera za zaštitu pomorske sigurnosti. SAD nisu ugovorene zemlje „Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora“ (United Nations Convention on the Law of the Sea), ali često se hvale kao „zaštitnik međunarodnih prava“ i kako se „pridržavaju Konvencija UN-a o pravu mora’ “. Stoga molimo američku stranu da objavi konkretne podatke o adresi incidenta i da praktičnim akcijama surađuje s drugim stranama u istrazi.

Čovječanstvo koje živi na plavim planetu, povezano je morem i postali smo zajednica koja dijeli sudbinu. Južno kinesko more je zajednički dom zemalja regije, i ne smije postati lovište SAD-a za geopolitičke interese. Ispred prevare i neodgovornosti SAD-a, Kina i pomorske zemlje Južnog kineskog mora imaju prava na istragu oko sudara „Connecticuta“ i na osnovi istraživačkih rezultata tražiti odštetu od SAD-a. Nije to samo odgovornost zemalja regije, već i odgovornost cijelog čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.