Wang Yi: Kina se protivi klikama koje se udružuju radi pomorske hegemonije

Kina se protivi tome što određene zemlje paradiraju pomorskom silom, formiraju klike i krše legitimna prava drugih zemalja, težeći pomorskoj hegemoniji, izjavio je u utorak kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedeno rekao tijekom obraćanja na Simpoziju o globalnoj pomorskoj suradnji i upravljanju oceanom 2021. putem video veze.

Sudbina i budućnost zemalja su povezani jer se suočavaju s istim kompliciranim gospodarskim situacijama i sigurnosnim izazovima, a čovječanstvo se ne bi trebalo oceanom dijeliti na različite otoke ili kampove, rekao je Wang.

Wang je pozvao zemlje da drže stijeg multilateralizma, štite međunarodni sustav s UN-om u srži i čuvaju pomorski poredak utemeljen na međunarodnim zakonima

Govoreći o Južnom kineskom moru, Wang je rekao da su se Kina i zemlje ASEAN-a aktivno obvezale na potpunu i učinkovitu provedbu Deklaracije o ponašanju stranaka na Južnom kineskom moru te se zalažu za novi napredak u savjetovanju o Kodeksu ponašanja na Južnom kineskom moru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.