Kina i SAD objavile zajedničku deklaraciju o klimatskim promjenama

Kina i Sjedinjene Američke Države su u srijedu na summitu COP26 u Glasgowu u Škotskoj objavile zajedničku deklaraciju o klimatskim promjenama.

Ponovili su da će se pridržavati Pariškog klimatskog sporazuma kako bi održali globalni rast temperature ispod dva Celzijeva stupnja.

Dogovorili su se oko ubrzanja zelenog razvoja i smanjenja otpuštanja ugljikovog dioksida zajedničkim radom s drugim zemljama.

Kina i Sjedinjene Američke Države su također postigle konsenzus o klimatskom financiranju i pariškim nacionalno određenim doprinosima.

Održavat će politički dijalog o obnovljivim izvorima energije u nastojanju za smanjivanje udjela energije dobivene iz ugljena.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je u srijedu na konferenciji pozdravio zajedničku deklaraciju Kine i SAD-a o jačanju klimatskog djelovanja.

“Pozdravljam današnji sporazum između Kine i SAD-a o zajedničkom radu na poduzimanju ambicioznijeg klimatskog djelovanja (#ClimateAction) u ovom desetljeću”, napisao je Guterres na Twitteru. “Rješavanje klimatske krize zahtijeva međunarodnu suradnju i solidarnost, a ovo je važan korak u pravom smjeru.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.