COP26 završava novim globalnim dogovorom o klimi

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama završila je u subotu nakon jednodnevnog produljenja, a pregovarači su se dogovorili o novom globalnom paktu za borbu protiv klimatskih promjena.

Gotovo 200 zemalja sudionica usvojilo je Glasgowski klimatski pakt na kraju 26. zasjedanja Konferencije stranaka (COP26) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Postignut je određen ohrabrujući napredak. Konačno je postignut sporazum o članku 6. Pariškog sporazuma, koji se odnosi na mehanizme tržišta ugljika, čime se otvara put za učinkovitu provedbu Pariškog sporazuma o smanjenju emisija putem tržišnih pristupa.

Pregovarači su se također složili da će postupno smanjiti ugljen, dominantan izvor emisije ugljičnog dioksida u procesu proizvodnje električne energije. To je prvo eksplicitno spominjanje fosilnih goriva u COP sporazumu.

Tijekom COP26, više od 100 zemalja obećalo je zaustavljanje krčenja šuma do 2030.

COP26, koji je započeo 31. listopada, prva je konferencija o klimatskim promjenama nakon petogodišnjeg ciklusa revizije prema Pariškom sporazumu potpisanom 2015. Egipatski grad Sharm El Sheikh bit će domaćin COP27 2022. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.