Kina EU: Prestanite davati negativne komentare o Južnom kineskom moru

Kineska misija pri EU-u je u ponedjeljak izrazila čvrsto protivljenje nedavnom komentaru EU-a o Južnom kineskom moru i pozvala uniju da prestane upućivati takve primjedbe koje će imati negativan utjecaj na održavanje regionalnog mira i stabilnosti.

Primjedba je uslijedila nakon što je Europska služba za vanjsko djelovanje optužila Kinu da je prošlog tjedna “blokirala” dva filipinska opskrbna broda u Južnom kineskom moru na putu do atola Drugi Thomas.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je već odgovorilo ranije ovog tjedna, priopćivši da su dva filipinska opskrbna broda ušla u vode u blizini atola Ren’a Jiaoa u kineskom arhipelagu Nansha Qundaoa bez pristanka Kine.

“Plovila kineske obalne straže su provodila službene dužnosti u skladu sa zakonom i održavala kineski teritorijalni suverenitet i pomorski poredak. Trenutno je pomorsko područje Ren’ai Jiao općenito mirno. Kina i Filipini komuniciraju o tome”, ponovila je misija.

Također je napomenula kako su kineski suverenitet te prava i interesi u Južnom kineskom moru uspostavljeni tijekom dugog vremenskog razdoblja u skladu s međunarodnim pravom, uključujući Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora.

“Kina se tome odlučno protivi i poziva EU da poštuje napore zemalja u regiji za pravilno upravljanje razlikama i održavanje stabilnosti u Južnom kineskom moru”, priopćila je misija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.