Izmjene zakona dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je da će obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača dovesti do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama.

KoHOM je izvijestio kako nitko od nadležnih nije saslušao ni prihvatio argumente iz ranije upućenog KoHOM-ovog pisma upućenog Ministarstvu zdarvstva i Vladi RH, u kojem prosvjeduju protiv predloženih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojima bi obiteljski liječnici trebali obavještavati policiju o zdravstvenom stanju vozača.

Strukovna udruga podsjeća da je pred zastupnike upućen tekst kojim se u potpunosti narušava povjerljivi odnos liječnik-pacijent, jer se uvodi obveza da izabrani liječnici, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijeste policiju.

KoHOM dodaje da se nitko od nadležnih nije očitovao o prijedlogu udruge da obavijest ili upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta na način da liječnik obavijest ili upozorenje zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest ili upozorenje na uvid. Pacijent, odnosno vozač, u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi, ističe KoHOM, podsjetivši da sličnu praksu ima većina zemalja Europske unije.

U priopćenju se ističe da ako se usvoji prijedlog upućen u Hrvatski sabor, postoji mogućnost da će pacijenti koji imaju financijsku mogućnost, umjesto kod liječnika obiteljske medicine, pomoć tražiti u privatnim ordinacijama ili će izbjegavati odlazak liječniku.

Uz to, dodaje udruga, obiteljski liječnici više neće moći koristiti alternativne oblike komunikacije s pacijentima u sadašnjem opsegu jer će biti prisiljeni procijeniti sposobnost za upravljanje vozilom što na takav način nije moguće. To će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu, ionako opterećenih, ordinacija obiteljske medicine pa je velika mogućnost da će se, po prvi put, u ordinacijama obiteljske medicine morati uvesti liste čekanja, ističe KoHOM.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.