Kina se oštro protivi američkom pozivu tajvanskim vlastima da sudjeluju na “samitu za demokraciju”

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova je u srijedu priopćio kako se Kina čvrsto protivi američkom pozivu tajvanskim vlastima da sudjeluju na takozvanom samitu za demokraciju.

Glasnogovornik Zhao Lijian je navedeno rekao kada su ga zamolili za komentar uključivanja Tajvana na popis pozvanih na takozvani samit za demokraciju, koji je nedavno objavilo američko Državno tajništvo.

Zhao je rekao kako postoji samo jedna Kina, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja cijelu Kinu. Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija, a princip jedne Kine je univerzalno priznata norma koja regulira međunarodne odnose. Tajvan nema status u međunarodnom pravu, osim kao dio Kine.

“Službeno pozivamo Sjedinjene Američke Države da se pridržavaju načela jedne Kine i relevantnih odredbi iz tri kinesko-američka zajednička priopćenja te da prestanu pružati bilo kakvu platformu ili podršku snagama koje se zalažu za ‘tajvansku neovisnost'”, rekao je Zhao, dodajući kako će igranje vatrom kada je u pitanju “neovisnost Tajvana” na kraju privući vatru na same SAD.

Sjedinjene Američke Države provode blokovsku politiku i potiču na sukobe pod krinkom demokracije, ponovno pokrećući hladnoratovski mentalitet i izazivajući široko rasprostranjena pitanja i protivljenje dalekovidnih ljudi u međunarodnoj zajednici, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.