Peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine u Hrvatskoj

U Hrvatskoj svaka deseta žena nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokreće peticiju za smanjenje “ženskog” poreza u Hrvatskoj na 5%.

Naime, menstrualne potrepštine u Hrvatskoj oporezuju se kao luksuzni proizvod, s visokih 25%. Radi se o trećem najvećem porezu na robu široke potrošnje u svijetu. Ovako visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu potiče nejednakost i diskriminaciju u društvu. Ovim porezom pogođeno je više od polovice stanovništva kojemu je, zbog toga, znatno smanjena kvaliteta života. Važno je istaknuti da su žene u Hrvatskoj zbog “ženskog” poreza prisiljene kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine ili si ih uopće ne mogu priuštiti.

U Hrvatskoj su potrebne zakonske izmjene koje će pridonijeti smanjenju diskriminacije i smanjenju menstrualnog siromaštva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.