Za Hrvatsku bez pasa na lancu

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će sljedeće godine početi s pripremama zakonskih izmjena s ciljem zabrane držanja pasa na lancu, što u anketama podržava više od 80 posto hrvatskih građana, priopćila je udruga Prijatelji životinja.

Udruge za zaštitu životinja pokrenule su veljači nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu” s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih.

Preduvjet za zabranu su izmjene Zakona o zaštiti životinja. Stoga su udruge pokrenule peticiju koja je dosad prikupila više od 58 tisuća potpisa, a podršku kampanji dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice.

Na javnoj raspravi u listopadu, koja se odnosila na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, ostavljeno je više od 600 komentara građana u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu.

Komentari su se odnosili i na izmjenu drugih odredbi poput zabrane iskorištavanje svih životinja u cirkusima, zabrane držanja tigrova i drugih divljih zvijeri u privatnom zatočeništvu te regulacije držanja egzotičnih životinja.

Kao odgovor na komentare, Ministarstvo poljoprivrede navelo je da nije moguće uvrstiti izmjenu Zakona o zaštiti životinja u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godini, ali iduće godine planira “osnovati povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja.

Ministarstvo poljoprivrede već je ranije izrazilo svoj stav o potrebi poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i odgovorno posjedovanje pasa), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu, kao kulturnog postignuća civilnoga društva.

Prijedlog udruga je da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno “držati pse stalno vezane” izbriše riječ stalno i da se dodaju prekršajne odredbe.

Udruge najavljuju nastavak kampanje kako bi što prije došlo do pozitivnih zakonskih odredbi u cilju zabrane ove vrste zlostavljanja životinja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.